Форуми во заедницата

МакедонскиEnglishShqip
За програмата - Критериуми Печати Е-пошта
Четврток, 03 Април 2008 13:28
Учесниците во проектниот и меѓуопштинскиот форум ги избираат проектите кои ќе бидат финансирани и спроведени, следејќи ги меѓусебно претходно договорените правила и критериуми . Се препорачува при изборот на проектите да се земе предвид следново: 
 
Проектите да бидат релевантни на избраната тема.
Проектите да создаваат партнерства меѓу организациите/граѓаните.
Проектите да завршуваат со мерливи, практични и видливи резултати.
Проектите да имаат значителен и широк општествен ефект или да се осврнуваат на важен проблем на некоја етничка или маргинализирана група.
Проектите да бидат одржливи и по завршувањето на финансирањето.
Проектите да придонесуваат кон процесот на децентрализација и кон поголема одговорност/отчетност на општинската администрација од аспект на финансиското управување.
Проектите подеднакво да се осврнуваат на потребите на членовите на заедницата, без оглед на нивниот пол или етничка припадност.
Проектите да бидат технички одобрени од страна на Програмскиот одбор.
 
Share
 

Следете нé на

FacebookTwitter

Партнер на програмата

zels-logo


Општински буџет за граѓаните

оpstinski-budzet-1

Прирачник: Форуми во заедницата во 11 чекори

priracnik-11-cekori-MK

 

Priracnik-Forum-vo-zaednicata-MKD-1

Билтен | Септември 2016


Forumi vo zaednicata Sep 2016 MKD-1

Билтен | Март 2016


forumi-bilten-4-mk

Билтен | Септември 2015


bilten-septemvri-2015-mk-1

Билтен | Февруари 2015


Forumi vo zaednicata Mart 2015 MKD
мкдтур
„Форуми во заедницата“ е програма на Швајцарската агенција за развој и соработкa имплементирана од Единицата за координација на форумите fioom